Het looprecept - Rotterdam doet het!

 
Zitziekte (inactiviteit) is dodelijker dan roken en obesitas samen. (prof. dr. S. Blair meerdere studies). Wij weten uit onderzoek dat mensen gevoeliger zijn voor getekende filmpjes. Wij dragen goede filmpjes aan die mensen aanzetten tot meer bewegen. De volgende stap kan zijn stappentellers verstrekken ter objectivering. (150min/wk?)


Aanvragers:
• Yolande Pleune - Projectcoördinator en praktijkmanager huisarts Van der Poel
• Matthijs van der Poel - Praktijk houdend huisarts Rotterdam West
• Anne Huisman - Waarnemend Huisarts in Feyenoord en Blijdorp
• Anne en Matthijs hebben samen de nascholingsstichting de sportievehuisarts.nl opgezet, om beweging in de huisartsenpraktijk onder de aandacht te brengen door o.a. ook als huisarts zelf te sporten tijdens de nascholing


Achtergrond:
Het is eigenlijk wel algemeen bekend en ook wetenschappelijk onderbouwd dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een betere gezondheid op verschillende vlakken. Regelmatig zal in de dagelijkse praktijk bewegen worden geadviseerd, maar toch landt dit vaak niet bij patiënten en wordt er geen gehoor aan gegeven of maar gedeeltelijk. Dit willen we graag bestrijden door middel van het beweegrecept en alles wat daarbij komt kijken.

Het idee:
Het beweegrecept: Als huisartsen een beweegrecept mee kunnen geven met hulp van ingesproken animaties met een ondersteunend systeem van positieve bekrachtiging dan kunnen we de mensen meer aan het bewegen krijgen. In Amerika zijn er artsen die dit al doen en die ook standaard in hun HIS noteren hoeveel actieve minuten mensen per dag bewegen. Hierdoor is direct inzichtelijk of 150 min per week gehaald wordt. 
Aanvankelijk is het de bedoeling om animatiefilmpjes die reeds bestaan aan te passen voor Nederlands gebruik. Filmpjes ontwikkelen rondom preventie, bewegen is gezond en weg met de zitziekte. Dergelijke filmpjes zouden dan zowel in de spreekkamer als in de wachtkamer ingezet kunnen worden. Met als doel mensen meer aan het bewegen te krijgen. Bewegen in de zin van wandelen en meer. 
Daarnaast is het de bedoeling het succes van het beweegrecept met je patiënt te evalueren en zodoende patiënten te motiveren. Om beweging te objectiveren kan je
patiënten een simpele stappenteller meegeven die een week gedragen kan worden door patiënten. (50 euro per stuk, bijv.: fitbit zipii)

Achtergrond / vooronderzoek:
De aanvraag is gebaseerd op het feit dat 30 minuten bewegen per dag werkt. De vereniging voor sportgeneeskunde (VSG) organiseert 14 april een wetenschappelijke avond omtrent het concept: het beweegrecept. Graag willen we in overleg met het VSG en met sportartsen van SMA Rotterdam omtrent Exercise is Medicineiii. 
Een goed voorbeeld is Steven Blair, hij is Professor in the Departments of Exercise
Science and Epidemiology and Biostatistics at the Arnold School of Public Health, University of South Carolinaiv. Deze arts heeft veel onderzoek gedaan naar het effect van bewegen. Hij laat keer op keer zien dat inactiviteit dodelijker is dan obesitas. Je kunt beter dik zijn en bewegen (10.000 stappen per dag) dan dun en zitten.
Daarnaast is bewegen een onderwerp wat leeft in Rotterdam, zo werd er recent vanuit het (Fonds achterstandswijken voor huisartsen) (FAW) een database geinitieerd, toen uit onderzoek bleek dat huisartsen behoefte hadden aan een makkelijk bereikbaar overzicht van sportieve activiteiten om patiënten naar door te verwijzen. Maar belangrijker nog is hoe je ze werkelijk aan het bewegen krijgt. 
Wij kiezen voor animatiefilmpjes omdat wij ervan overtuigd zijn dat deze effectief zijn. Recent stond in het NTvG een stukje omtrent de effectiviteit van ingesproken animaties. Zie: https://www.ntvg.nl/artikelen/nieuws/ingesproken-animatie-werkt-hetbeste
Enkele kernwoorden uit het artikel:

  • ‘Een gesproken animatie is de beste manier om complexe informatie over gezondheid over te brengen aan mensen met lage gezondheidsvaardigheden’ 
  • Er is behoefte aan online-informatie die begrijpelijk is voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden oftewel ‘health literacy’: informatie vinden, begrijpen en gebruiken. Animaties zouden uitkomst kunnen bieden.
  • ‘Gesproken animaties kunnen de informatieverwerkingskloof tussen mensen met hoge en lage gezondheidsvaardigheden wellicht overbruggen’, schrijven de auteurs.


Enkele voorbeelden van filmpjes waar wij graag vertalingen / eigen filmpjes van zouden willen maken (als je er maar 1 wilt kijken kies dan de bovenste!) :

Om het een en ander te kunnen realiseren hebben we recent striptekenaar Erwin Suvaal benaderd die gaat inventariseren wat de kosten van een animatie (met als voorbeeld eerste filmpje) ongeveer zijn.

Tot slot en ter inspiratie beweging vanuit Amerika:
• Exercise is Medicinev
• Every body walk vi

Het doel in 2015:
Indien wij een kans maken met dit project zouden we ook FAW en Achmea, als preferente zorgverzekeraar in Rotterdam benaderen voor extra funding.
Als de filmpjes goed ingezet kunnen worden door onze collega’s dan zouden we ook in enkele praktijken 10 stappentellers willen verstrekken aan huisartsen en POH’s die ze in kunnen zetten voor het objectiveren van het beweegpatroon van patiënten.
Het werkelijk realiseren dat patiënten actief gaan bewegen, dat is het idee!


i http://www.exerciseismedicine.org
ii https://www.fitbit.com/uk/store#i.1frw4k312l6fb1
iii http://www.exerciseismedicine.org
iv http://www.nytimes.com/ref/health/healthguide/esn-exercise-qa.html
v http://www.exerciseismedicine.org
vi http://everybodywalk.org/documentary